Munkakörhöz kötött védőoltások

Bizonyos ágazatokban, illetve munkakörökben gyakrabban fordul elő fertőzés veszély. Az egészségügyi dolgozók, a gyermekek gondozási, oktatási intézményeiben dolgozók, a vízügyi szakemberek, a kültéri munkát végzők, az állatgondozók stb. számára az átlagnál nagyobb a kockázat bizonyos fertőző megbetegedésekre. Mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke ezek elkerülése. A munkakörök és tevékenységek ismeretében szívesen adunk tájékoztatást a védőoltással megelőzhető megbetegedések köréről, és az érintett munkavállalók számára elvégezzük az oltást.

Nők egészsége, terhesség

A gyermekek bizonyos fertőző betegségek elleni védettsége az immunrendszer fejlődése és a korhoz kötött védőoltások hatásának kialakulása folytán 3 éves korra tehető. Eddig az életkorig a szülők, családtagok oltásai nyújtanak számukra védelmet. Ezért gyermekvállalásnál fontos szempont, hogy a fogantatás ideje előtt mindkét szülő minden jelenleg elérhető védőoltással el legyen látva. Így elkerülhetők azok a megbetegedések is, melyek a terhesség alatt igen súlyos kórképet okozhatnak, és akár magzati ártalommal is járhatnak. 

Családtervezésnél gondolkozzon előre. Egyszerű vérvétellel elvégezhető az a vizsgálat, mely kideríti, hogy milyen fertőzéseken esett már át. Az eredmények ismeretében látható, hogy szüksége van-e valamilyen védőoltásra. Ha igen, személyre szabott védőoltási tervet készítünk, ezzel biztosítjuk az édesanya és a leendő magzat védettségét a várható fertőzések ellen. 

Immunhiányos állapot, immunrendszer gyengesége

Immunhiányos állapot fordul elő pl. biológiai terápiában részesülők, daganatos vagy gyulladásos betegségek kezelésére használt gyógyszerek adása, HIV fertőzés esetén, szervátültetést követően, vagy ritkán veleszületett állapotokban. Ezekben a speciális esetekben a kezelések megkezdése előtt ajánlott laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizni a korábbi fertőző betegségekre vonatkozó átvészeltségi állapotot (szerológiai vizsgálatok). Ezt követően ajánlott a rutin oltások ismétlése, illetve korábban nem immunizáltak esetén oltási terv elkészítése, és a tervezett oltások beadása. 

Kampányoltásra jelentkezők (pl. influenza)

A járványügyi helyzettől függően léteznek ajánlások bizonyos oltások felvételére, ezek az úgynevezett kampányoltások. Ilyen például a minden év őszi-téli időszakában megjelenő influenza. Kampányoltás keretében egy közösség számára rövid időn belül lehet biztosítani a megfelelő védettséget. A kampányoltások során az aktuálisan terjedő vírusokra, az adott időszakra összeállított specifikus oltóanyagok adnak védettséget.

Kapcsolódó Szolgáltatások