Jetlag

A több időzónán keresztül utazás során gyakran fordul elő „időzónaváltás-szindróma”, ún. jetlag. Nyugat-kelet irányú utakon nagyobb valószínűséggel érzi meg az utazó a napi ciklus megváltozását. Megérkezést követően több napig is fennállhat, általános vélekedés szerint időzónánként 1 nappal lehet számolni. Igény esetén (üzleti tárgyalás, fellépés) indokolt lehet a cirkadián ritmust szabályozó gyógyszer használata. Kérje ki orvosunk tanácsát.

5 óránál hosszabb repülőút

A repülőgépeken korlátozott lehetőségek vannak testünk, végtagjaink átmozgatása céljából. A relatív mozdulatlanság önmagában kockázati tényező lehet a vérrögképződésre (trombózis) a vénákban. Az arra hajlamos utazóknál szükség lehet utazóharisnya viselésére, illetve gyógyszeres trombózismegelőzésre. Minden utazó számára javasolt időnként felállni és járni egyet.

Nyomásváltozás a repülőút során

A csecsemő- és gyermekkor, valamint bizonyos anatómiai sajátosságok megnehezíthetik a középfülbeli nyomás kiegyenlítését a repülőgép fel és leszállása során. Csecsemőknek segítség lehet a szoptatás, cumiztatás, kisgyermekeknek pedig itatás, cukorka szopogatása (akik már biztonsággal kaphatnak ilyet). Amennyiben Önnél egyenlítési nehézségre van gyanú, érdemes lehet kérni fül-orr-gégésze tanácsát.

Látásjavító eszközök

A kontaktlencsét viselőknek az alacsony páratartalom miatt ajánlatos szemüvegben utazniuk vagy kontaktlencséjüket gyakran nedvesíteniük a repülőn. Tartalék szemüveg vagy kontaktlencse becsomagolása ajánlott, szükség esetére.

Mozgássérült utazó

A legtöbb légitársaság a mozgássérült utasok számára tolószéket vagy hordágyat biztosít, egyesek speciális szükségleteket is kielégítenek, pl. vénás infúziót, légzőkészüléket is biztosítanak, ha erről a légitársaságot időben tájékoztatják, és szakképzett ápolószemély kíséri az utast.