Távol az otthontól a szokványos egészségügyi tünetek (nátha, fejfájás, apró sérülések) is nagyobb problémát okozhatnak, az ismeretlen környezet és ellátórendszer miatt.

Az egész évben várt, megtervezett nyaralást, kötelező üzleti vagy tanulmányutat könnyen kellemetlen élménnyé változtathatja egy-egy olyan betegség, amelyet kis előrelátással akár meg is lehetett volna előzni. 
Ezen felül számolni kell a hazaitól eltérő klímájú országokban olyan- elsősorban- fertőző megbetegedésekkel, melyek a mi klímánkon nem honosak.

Szúnyogok terjesztette betegségek

A malária az ún. Anopheles szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedés, mely több földrészen, jellemzően a trópusi övezetben fordul elő. A szúnyogok az esti-éjszakai órákban aktívak.

Ennél elterjedtebben fordulnak elő az ún. Aedes szúnyogok, melyek többek között a sárgaláz, a Zika, a nyugat-nílusi láz, Dengue-láz terjesztéséért felelősek. Ezek a szúnyogok nappal aktívak.

Némely esetben van specifikus megelőzési módszer, pl. sárgaláz elleni védőoltás, malária elleni kemoprofilaxis (gyógyszeres megelőzés). A megelőzési célú gyógyszeradás előtt fel kell mérni a maláriával kapcsolatos veszély mértéket annak alapján, hogy az érintett személy hova, mennyi időre utazik, hol tölti az éjszakát, lesz-e szabadidős tevékenysége.

Minden esetben nagy jelentősége van a nem specifikus védelemnek, a szúnyogcsípés megelőzésének. Fizikai, illetve kémiai módszereket használhatunk, pl. háló használata, permetrinnel átitatott sátor, hosszú ruházat viselése, külsőleges szúnyogriasztó szerek használata. A repellensek közül a következő több órás védelmet nyújtó hatóanyagok javasoltak: a DEET, IR3535, Picaridin (KBR 3023) tartalmú készítmények.

Utazók hasmenése

A leggyakoribb utazási megbetegedés a hasmenés. Nagyobb valószínűséggel fordul elő Ázsiából (Indiából, Thaiföldről), Mexikóból, Közép-Afrikából és Egyiptomból hazatérőknél. A helyi lakosok által fogyasztható csapvíz az utazók számára kockázatot hordoz. A hasmenések kórokozói lehetnek baktériumok, egysejtű élősködők (protozoonok), vírusok és férgek. A hasmenés egészséges felnőttnél általában néhány nap, rosszabb esetben 2-3 hét alatt magától gyógyul, legtöbbször csak tüneti kezelést, folyadékpótlást igényel.

Mindenképpen gyógyszeres kezelésre, esetleg speciális laboratóriumi vizsgálatra van szükség: ha magas lázzal jár együtt, ha vér található a székletben, ha féregdarabokat fedez fel a székletében, ha napi 10-15-nél több a székletürítések száma, vagy ha az állapot elhúzódik, 3 hétnél hosszabb ideig tart.

Az utazók hasmenése megelőzése céljából ajánlott higiénés, étkezési rendszabályokat a következők:

  • Ne fogyasszunk nyers, vagy csapvízzel mosott ételt
  • Részesítsük előnyben a jól átsült, átfőtt ételeket
  • Használjunk palackozott vizet iváshoz és fogmosáshoz is
  • Ne kérjünk jégkockát az italunkba, gyakran csapvízből készítik
  • Fontos a higiénés fegyelem, pl. dobozos italokat csak a doboz megtisztítását követően fogyasszunk
  • Ne feledjük az alapos kézmosást az étel előkészítése és étkezés előtt
  • Antibakteriális törlőkendők, antibakteriális szappanok, gélek használata is javasolt
  • Szlogen: „Forrald fel, süsd meg, hámozd meg vagy felejtsd el!”

Az utazók hasmenése az esetek nagy részében megelőzhető a higiénés rendszabályok betartásával, valamint az étkezéssel, folyadékfogyasztással kapcsolatos ajánlások elsajátításával.

Teendők hasmenés esetén

A felnőttek számára követendő elv, hogy óránként 1 pohár vizet és minden székletürítés után még egy pohár folyadékot kell fogyasztani. Ha a beteg képtelen inni, sürgős esetként kell kezelni és orvosi ellátásban kell részesíteni.

A legtöbb hasmenés 48 órán belül orvosi kezelés nélkül elmúlik, csak a só- és folyadékpótlást kell biztosítani. A betegség főként gyermekeknél, időseknél és megromlott egészségi állapotúaknál lehet veszélyes a kiszáradás okozta keringési zavar miatt.

Folyadékpótlás végezhető gyógyszertári forgalomban lévő készítményekkel: Normolyt és Smecta por, ORS rehidrációs granulátum, illetve házilag elkészíthető keverékkel: 4 púpozott teáskanál cukor, fél teáskanál só 1 liter forralt vagy palackozott (nem szénsavas) vízben feloldva.

Éhezés nem szükséges, gyakori kis volumenű étkezés javasolt. Elkerülendők laktóztartalmú ételek és a koffeintartalmú italok.