Mikor érdemes bejelentkezni az utazási tanácsadásra?

Utazás előtt legalább 4-6 héttel.

Melyek azok az országok, ahová az utazás előtt gondoskodnia kell az utasnak valamilyen védőoltás beadatásáról?

A mérsékelt égövi területek közül Európa, Észak-Amerika, Ausztrália összességében biztonságos térségnek mondhatók. Ugyanakkor ezeken a kontinenseken is függ az oltási ajánlás a tervezett tevékenységtől (pl. vadászat, természetjárás, fesztiválokon való részvétel, karitatív tevékenység, aktuális helyi járványok, speciális betegcsoport). Az összes többi ország esetén utazás előtt mindenképpen érdeklődni kell a szükséges védőoltások felől.

Emellett az Egyesült Államokba, Kanadába tanulmányi célból utazóknak, illetve az Egyesült Államokba letelepedési vízumot igénylőknek kötelezően kell igazolni bizonyos védőoltások meglétét a Nemzetközi Oltási Bizonyítvány segítségével, amit szintén a Nemzetközi Oltóhelyeken állítanak ki. 

Mit kell magammal hoznom a tanácsadásra?

Szükséges a krónikus alapbetegségről, közelmúltban lezajlott nagyobb műtétről, ismert immunhiányról, immunszupresszív kezelésről szóló orvosi dokumentáció, valamint az aktuális gyógyszerlista bemutatása.  
Továbbá kérjük hozza magával korábbi védőoltási dokumentációját (kiskönyv vagy Nemzetközi oltási bizonyítvány)

Kell ezért a szolgáltatásért fizetni?

A rendelésen elérhető oltásokat és azok beadását az utazó igényli, nem tartoznak a kötelező kampányoltások közé, tehát fizetős szolgáltatásként működünk.

Miből tevődik össze a fizetendő végösszeg?

Alapdíj/tanácsadási díj, beoltási díj, oltóanyag ára; szükség esetén: az oltási dokumentáció kiállítási díja.

Családdal, párral utazom ugyanaz az úticélunk. A szolgáltatás árai egyénenként árakban, vagy csoportosan értendők? 

Természetesen egyénenkénti árakról beszélünk, a család minden tagjával külön foglalkozunk. 

Ki foglalkozik velem, ki adja be a védőoltást?

A tanácsadás, vizsgálat, oltóanyag beadása oltóorvosi végzettséggel rendelkező, gyakorlott szakorvos által történik.

Félek a tűktől, mennyire fájdalmas az oltás?

Az oltóanyagok mennyisége általában 0,5 — 1 ml. A beadás rövid, izomba vagy bőr alá beadásra alkalmas tűvel történik. Az oltóanyag szobahőre való felmelegítés után kerül beadásra. A folyamat minimális fájdalommal jár, vérzés nem jellemző.

Mellékhatásokra kell-e számítanom?

A lehetséges oltási reakciók gyakoriság szerint vannak a leiratban kategorizálva, ezek mindegyike a beadás előtt felolvasásra kerül. Általánosságban az oltottaink többsége semmilyen oltási reakciót nem tapasztal, ha mégis, akkor a hőemelkedés, láz, általános rossz közérzet, levertség, „nehéz” kar érzése a leggyakoribb.

Pár nap múlva utazom, érdemes még elmennem tanácsadásra, érdemes még oltatnom magam?

A legtöbb oltás védőhatása 7-28 nap alatt alakul ki. A tanácsadás különösen fontos lehet azokban az esetekben, amikor az oltás beadása már nem jár előnyökkel. Személyre szabott tanácsokkal tudjuk segíteni az egészségügyi kockázatok csökkentését.

Nem tudom, milyen fertőző betegségeken eshettem át, nincsen oltási dokumentációm. Így ki tudunk indulni valamiből? 

Természetesen igen. Szerológiai tesztek, részletes anamnézis és önmagában az életkor is utalhat egyes betegségek átvészeltségére, illetve oltottsági státuszra.

Várandós vagyok, szoptatok. Kaphatok oltást?

Az olyan oltások, amelyek nem megölt, csak legyengített vírusokat tartalmaznak — pl. sárgaláz, mumpsz, rózsahimlő — nem javasoltak terhességben, és csak egyéni mérlegelést követően adhatók, melyben oltóorvosaink segítségére lesznek. Azonban ebben az időszakban is biztonsággal adhatók az elölt kórokozókat tartalmazó készítmények.  

A szoptatás ideje alatt azonban mindkét típusú oltóanyag biztonsággal adható.